10.04.2019 09:10

Daňový balíček 2019

Daňový balíček 2019

Vážení klienti, pro rok 2019 již bylo přijato několik důležitých daňových změn, řadu dalších změn přináší daňový balíček 2019  80/2019 Sb.  Daňový balíček 2019 byl vyhlášen ve Sbírce zákonů 27. 3. 2019 - většina změn je tak účinná od 1. 4. 2019, některé změny jsou účinné již od 27. 3. 2019 (týká se některých změn v DPH).

 

Daně z příjmů

  • V daních z příjmů daňový balíček zapracovává změny předpisů EU omezujících přelévání zdanitelných zisků do států s nižším daňovým zatížením apod.
  • Pro celé zdaňovací období roku 2019 se použije zvýšení maximálních částek výdajů uplatňovaných procentem z příjmů na úroveň platnou naposledy za rok 2017
  • Pro celé zdaňovací období roku 2019 se také použije úprava eliminující daňové dopady účtování o leasingu dle IFRS.
  • Změnil se i limit ostatních příjmů (např. příjmy zastupitelů obcí) zdaněných při neučinění prohlášení k dani srážkovou daní. Sjednotí se tak s limitem u dohod o pracovní činnosti pro sociální a zdravotní pojištění, který od roku 2019 činí 3000 Kč. Změna však nenastane spolu s účinností zákona. Poprvé se použije od měsíce následujícího po účinnosti novely. (Duben)

 

Daňový řád

  • Do daňového řádu daňový balíček zapracovává obecné zneužívací pravidlo zabraňující zneužívání daňového systému k daňovému plánování.

 

DPH

Rozsah změn v DPH (většinou od 1. 4. 2019) je značně rozsáhlý - jedná se o 269 bodů změn a 16 přechodných ustanovení.

  • Došlo k přeřazení DPH na dodávky tepla do druhé snížené 10% sazby.
  • Při registraci k DPH je umožněno uplatnit nárok na odpočet daně u dlouhodobého majetku pořizovaného v období 60 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se osoba stala plátcem, a to za podmínek, že přijatá zdanitelná plnění jsou součástí pořizované investice (dlouhodobého majetku) do doby, než byl tento dlouhodobý majetek uveden do užívání a v průběhu dvanácti po sobě jdoucích měsíců před tím, než se stal plátcem, byl uveden tento dlouhodobý majetek do užívání.
  • řešení časového posunu u přenesení daňové povinnosti doplnění § 104 tak, aby správce daně nemohl uplatnit úrok z prodlení v situaci, kdy je plný nárok na odpočet. Tzn. pokud je nárok na odpočet v plné výši, nemusí se podávat dodatečné přiznání k DPH, které by bylo s nulovým dopadem. Ale dodaní se se až v aktuálním období.
  • Oprava základu daně: Plátce je povinen vystavit opravný daňový doklad a vynaložit úsilí, které po něm lze rozumně požadovat, k tomu, aby se tento doklad dostal do dispozice příjemce plnění do 15 dnů od dne, kdy nastaly skutečnosti pro vystavení opravného dokladu.
  • Upravuje se způsob výpočtu daně DPH, kdy se nebude používat koeficient výpočtu, ale pouze výpočet základ daně krát sazba daně (Koeficient používá většinou software)
  • Dojde-li ve lhůtě pro úpravu odpočtu daně k dodání nemovité věci, na které byla dokončena významná oprava (je větší než 200 000Kč) podléhá i tato oprava úpravě odpočtu daně. Lhůta pro úpravu daně je 10 let a počíná běžet kalendářním rokem, ve kterém je oprava dokončena. Do teď platilo jen pro hmotný majetek, nyní i pro jeho opravy.
  • Při zrušení registrace k DPH při uplatněném nároku na odpočet pořízeného drobného majetku, u kterého byl uplatněn nárok na odpočet daně, alespoň ve výši 2100 Kč, v období zahrnující 12 měsíců před zrušením registrace.

 

 Jiné změny, které již platí, jen pro rekapitulaci:

  • Tvorba rezervního fondu ze zisku není povinná. Povinnost tvořit ho má společnost pouze v případě určení společenskou smlouvou.
  • Samostatně uskutečňovanou ekonomickou činností není činnost zaměstnanců nebo jiných osob, kteří mají uzavřenou smlouvu se zaměstnavatelem, na základě ..….případně osob, které jsou zdaňovány jako příjmy ze závislé činnosti….. Tzn. že jednatelé nebudou muset svoji činnosti pro společnost zatěžovat DPH. Jak tomu bylo dle návrhu.
  • Vztah mezi jednatelem a společností není zaměstnanecký vztah a neřídí se zákoníkem práce!!! Na jednatelství se používá tzv. jednatelská smlouva, která může a nemusí být bezplatná.

Z odměny jednatele za práci je vždy odváděno SP a ZP i u Dohod do 10 000Kč a příjem nepodléhá pojištění Kooperativou!!!!

  •  Zároveň si dovolujeme upozornit, že společnost, která je vlastněna jediným společníkem nemůže zaměstnávat tohoto společníka jako zaměstnance. (Zaměstnanec je osoba, která koná činnost na základě požadavků a nařízení zaměstnavatele, který tuto činnost i kontroluje) u jednočlenných společností není jiná osoba, která by nařizovala práci a vystupovala v pozici zaměstnavatele.
  • Od 1. 7. 2017 byla v zákoně o DPH zrušena právní úprava zjednodušující uplatnění DPH u sdružení (společností) bez právní subjektivity) s tím, že do 31. 12 .2018 šlo podle přechodných ustanovení postupovat podle zrušené právní úpravy. Daňový balíček v této věci nic nemění a od 1. 1. 2019 je tedy nutné změnit způsob uplatnění DPH u jednotlivých členů sdružení (společnosti)

 

Ing. Eva Nimrichterová, účetní expert

 

 

—————

Zpět


Kontakt

MiRyz Soft s.r.o.

Nová ulice 304
Dubicko
789 02


+420 583 449 036
datová schránka
uh6my85