11.01.2021 11:40

Daňový balíček 2021

Daňová úleva pro zaměstnance a FO

  • Zrušení superhrubé mzdy,  změna výpočtu daně z příjmů, zavedení sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 % počítané z hrubé mzdy, druhá zvýšená sazba ve výši 23 % nahradí tzv. solidární zvýšení daně. Této sazbě bude podléhat část základu daně nad 141 764 Kč měsíčně, což odpovídá 4násobku průměrné hrubé mzdy v roce 2021.
  • Zvýšení základní slevy na poplatníka na 27 840 Kč v roce 2021 a 30 840 Kč v roce 2022.

 

Stravenkový paušál přidá další možnost zaměstnavatelům vedle závodního stravování a stravenek poskytovat příspěvek na stravování také přímo v peněžní formě s využitím daňové podpory. Paušál představuje alternativu k již zavedeným daňově podporovaným formám stravování zaměstnanců, jejichž daňová podpora bude zachována v plném rozsahu. Příspěvek na stravování bude na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše. Využití tohoto příspěvku je dobrovolné.

 

Mimořádné odpisy

  • Rychlejší odpisování zajistí mimořádné odpisy týkající se hmotného majetku zařazeného v první a druhé odpisové skupině, který si poplatník, jako jeho první vlastník, pořídil v období od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2021. Majetek zařazený v první odpisové skupině lze odepsat bez přerušení za 12 měsíců, namísto standardních 3 let. Majetek zařazený ve druhé odpisové skupině pak bez přerušení za 24 měsíců, namísto standardních 5 let. Prvních 12 měsíců přitom lze uplatnit odpisy až do výše 60 % vstupní ceny.
  • Dočasné zavedení mimořádných odpisů se projeví i u finančního leasingu a v daném období tak bude možné uzavřít leasingovou smlouvu s dobou trvání pouze 1 rok nebo 2 roky.

 

Zvýšení hranice pro odpisování a zrušení odpisování nehmotného majetku

  • Dochází k trvalému zvýšení hranice hmotného majetku pro účely zákona o daních z příjmů a to ze 40 000 Kč na 80 000 . Stejná hranice bude platit i pro technické zhodnocení hmotného majetku. Veškerý majetek do této částky si tak uplatní neúčtující podnikatel jednorázově do svých daňových výdajů a účtující poplatníci budou u tohoto majetku postupovat podle účetnictví. Tato úprava bude platit již na hmotný majetek pořízený od 1. ledna 2020 a technické zhodnocení dokončené v roce 2020.
  • V oblasti úprav daňového odpisování dochází ke zrušení kategorie nehmotného majetku. Nově tak bude možné uplatnit výdaje související s pořízením dlouhodobého nehmotného majetku tak, jak jsou uplatňovány v účetnictví. Také tuto změnu lze uplatnit na nehmotný majetek pořízený od 1. ledna 2020.

 

Snížení spotřební daně z motorové nafty o 1 Kč na litr.

 

Uznatelnost výdajů k boji s koronavirem

OSVČ i firmy si mohou snížit daňový základ u daní z příjmů o výdaje vynaložené na bezúplatné nepeněžité plnění poskytnuté v souvislosti s pandemií koronaviru na humanitární a obdobné účely, a to v období od 1. března do 31. prosince 2020.

 

Jednodušší vykazování nákladů spojených s dobíjením elektromobilů

Pokud se pracovní cesta uskuteční vozidlem zahrnutým v obchodním majetku, které je poháněno elektřinou, lze prokázat výdaje na tuto cestu s pomocí tzv. referenční ceny elektřiny, a to i zpětně za tok 2020. Referenční cena elektřiny je upravena ve vyhlášce Ministerstva práce a sociálních věcí a pro rok 2020 je stanovena ve výši 4,80 Kč za 1 kilowatthodinu.

 

Podpora pracujících rodin s dětmi

U daňového bonusu pro děti dojde ke zrušení zastropování částky, tzn., že jeho výše bude vyplácena bez stávajícího omezení do částky 60 300 Kč – od roku 2021.

 

Online finanční úřad

  • Na začátku roku 2021 spustí Generální finanční ředitelství na základě novely daňového řádu v rámci projektu MOJE DANĚ tzv. „online finanční úřad“. Ten nabídne poplatníkům komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické interakce. Přes portál bude možné postupně podat přiznání ke všem daním, např. dani z nemovitých věcí, silniční dani či k dani z příjmů fyzických osob. Občan v online úřadu získá osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost, funkci automatického předvyplňování daňových formulářů a možnost elektronického odeslání přiznání i zaplacení vyměřené daně, třeba prostřednictvím QR kódu.
  • V návaznosti na rozšíření elektronizace správy daní dochází v případě identifikovaných osob podle zákona o dani z přidané hodnoty k zavedení povinnosti elektronické formy podání v oblasti daně z přidané hodnoty. Jedná se zejména o přihlášku k registraci, daňové přiznání a kontrolní a jiná hlášení.
  • Vedle online finančního úřadu přináší sebou novela také zavedení institutu zálohy na daňový odpočet. Ten umožní dřívější vrácení části nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty v případě, že správce daně vyhodnotí, že nadměrný odpočet je zapotřebí před vyměřením nebo doměřením zkontrolovat (ať už v rámci postupu k odstranění pochybností, nebo při daňové kontrole). Lhůta pro vracení daňových odpočtů zůstane stejná. Plátcům DPH, u kterých došlo k vrácení části nárokovaného nadměrného odpočtu, přinese změna zlepšení z hlediska jejich cash-flow a zároveň se zvýší jejich právní i podnikatelskou jistotu.
  • Novela zásadně zjednodušuje kontrolní postupy. Nově bude v rámci daňové kontroly připuštěna dálková forma komunikace zejména při jejím zahájení a ukončení, což přinese větší flexibilitu mimo jiné podle preferencí daňového subjektu a okolností konkrétního případu. Díky tomuto opatření dojde ke zkrácení jednotlivých fází daňové kontroly a zároveň se zamezí případným obstrukcím.
  • Novela přináší také komplexní revizi úroků a krom jiného snižuje úrok z prodlení se zaplacením daně. Tento úrok se snižuje na úroveň podle občanského zákoníku. V současnosti je na úrovni repo sazby navýšené o 14 procentních bodů, nově dojde k jeho snížení o 6 procentních bodů. Analogicky dojde ke snížení úroku z posečkané částky na polovinu (tedy na úroveň poloviny repo sazby navýšené o 4 procentní body). Daňový řád rovněž zavádí možnost individuálního prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně, což dnes není umožněno.

 

Odložení EET

Od nového roku platí až do 31. prosince 2022 odklad povinnosti evidovat tržby. Odklad se týká všech čtyř vln EET, nicméně tržby je možné i nadále evidovat elektronicky, a to dobrovolně.

  

Uplatnění daně z přidané hodnoty u nájmu nemovitých věcí

Dosavadní zákon o dani z přidané hodnoty umožňuje, aby se plátce daně z přidané hodnoty rozhodl, že u nájmu jakékoliv nemovité věci uplatní daň z přidané hodnoty, pokud jde o nájem jiným plátcům daně z přidané hodnoty pro uskutečňování jejich ekonomických činností. Od 1. ledna 2021 dochází k omezení této volby v případech, kdy předmětem nájmu pro jiného plátce jsou vybrané nemovité věci, jejichž součástí jsou prostory, které jsou určeny pro trvalé bydlení.

 

Prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje investičních nemovitých věcí

Od nového roku dojde k prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 na 10 let. Prodloužení časového testu bude účinné pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. U vlastního bydlení pak zůstává časový test 2 roky. Cílem je z dlouhodobého hlediska zvýšit dostupnost bydlení, povzbudit ochlazený realitní trh a omezit prostor pro spekulanty.

 

Limit pro uplatnění odpočtu úroků z úvěru na bydlení

Poplatníci si budou moci nadále uplatňovat i v roce 2021 odpočty úroků ze smluv o úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně, pouze dochází ke snížení limitu odpočtu pro nově obstarané bytové potřeby od 1. ledna 2021 z původních 300 000 Kč na 150 000 Kč. Na bytové potřeby obstarané před tímto datem se bude nadále aplikovat limit 300 000 Kč, a to včetně pozdějšího refinancování.

 

Přesnější zacílení místního koeficientu u daně z nemovitých věcí

Obce budou moci u daně z nemovitých věcí aplikovat v různých částech obce místní koeficient, který má přímý vliv na celkovou výši daně, a budou tak moci přesněji reagovat na jednotlivá specifika jednotlivých oblastí. Například tak bude moci obec daňově zvýhodnit nemovité věci pro bydlení, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti průmyslových zón.

 

 

—————

Zpět


Kontakt

MiRyz Soft s.r.o.

Nová ulice 304
Dubicko
789 02


+420 583 449 036
datová schránka
uh6my85