04.01.2021 19:37

Prokazování pracovněprávního vztahu

Prokazování pracovněprávního vztahu

K povinnosti mít na pracovišti nebo u sebe pracovní smlouvy se vztahují ustanovení § 132, a § 136 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.

Ustanovení §132 upravuje povinnost zaměstnance, §136 povinnost zaměstnavatele.

 

§ 132

(1) Zaměstnanci orgánů kontroly jsou oprávněni při kontrolní činnosti vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti, a nejde-li o manžela nebo dítě kontrolované fyzické osoby, i prokázání, že tuto práci vykonávají na základě pracovněprávního vztahu nebo na základě jiné smlouvy. U cizinců jsou dále oprávněni vyžadovat předložení povolení k zaměstnání, pokud zákon jeho vydání vyžaduje, a povolení k pobytu, zelenou kartu nebo modrou kartu, pokud ji zákon vyžaduje.


(2) Fyzické osoby jsou povinny osvědčit svou totožnost a prokázat další skutečnosti uvedené v odstavci 1.


(3) Za nesplnění povinnosti uvedené v odstavci 2 může kontrolní orgán uložit pořádkovou pokutu až do výše 10 000 Kč, a to i opakovaně, nejvýše však do částky 100 000 Kč.

 

§ 136

Právnická nebo fyzická osoba je povinna mít v místě pracoviště kopie dokladů prokazujících existenci pracovněprávního vztahu a dokladů, které je povinna uchovávat podle § 102 odst. 3.

 

Co se týká povinnosti zaměstnance mít na pracovišti svou pracovní smlouvu, zákon (§132 zákona o zaměstnanosti) neukládá výslovně zaměstnancům povinnost mít při výkonu práce pracovní smlouvy vždy u sebe, ale povinnost osvědčit inspektorovi při kontrolní činnosti svou totožnost a prokázat, že práci vykonávají na základě pracovněprávního vztahu. K osvědčení svého pracovněprávního vztahu budou v případě kontroly vyzváni ti zaměstnanci, kteří v době kontroly na pracovišti právě konají práci. Skutečnost, že práci vykonává na základě pracovněprávního vztahu, prokazuje zaměstnanec předložením kopie oboustranně podepsané pracovní smlouvy, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.

 

„Při kontrolní činnosti“ znamená po celou dobu trvání kontroly, tj. zákon nevylučuje možnost předložení dokladů fyzickou osobou - zaměstnancem kdykoli v průběhu kontroly, která vždy nemusí (ale může) být ukončena během téhož dne, kdy byla zahájena. Mít kopii pracovní smlouvy u sebe je tedy nejjednodušší způsob, jak svůj pracovněprávní vztah při kontrole prokázat. Není však ani vyloučeno doručit inspektorovi kopii smlouvy později v průběhu kontroly. Nejedná se přitom o povinnost novou, tato povinnost je v zákoně o zaměstnanosti zakotvena již od nabytí jeho účinnosti v říjnu 2004.

Vedle této povinnosti zaměstnance je pak zcela nově od 1. ledna 2012 do zákona o zaměstnanosti zakotvena povinnost zaměstnavatele mít v místě pracoviště kopie dokladů prokazujících existenci pracovněprávního vztahu neboli pracovních smluv a dohod o pracovní činnosti a o provedení práce. Tato povinnost je povinností zaměstnavatele, nikoli zaměstnance. Na rozdíl od zaměstnance, má zaměstnavatel povinnost mít kopie příslušných dokladů v místě pracoviště vždy.

 

—————

Zpět


Kontakt

MiRyz Soft s.r.o.

Nová ulice 304
Dubicko
789 02


+420 583 449 036
datová schránka
uh6my85